luni, 24 martie 2008

MAMA - film 1976 - incercare de recenzie

Pana voi gasi o recenzie adevarata , scrisa de un profesionist la lansarea filmului, va trebui sa va multumiti cu randurile noastre... Puteti si chiar va rog sa ma ajutati in completarea acestei prezentari. Aici e prima data ca vad scris Pitis pe un afis sau generic. Deci in film spre deosebire de teatru, NU i-a fost respectat numele din acte.
Probabil un film pentru export, sau oricum nu foarte rulat la TV. Coproductie Romania-URSS-Franta. Un film pentru copii, jucat 100% in platou, mai apropiat de o piesa de teatru filmata decat de un film asha cum suntem obisniuiti azi. O supra-abundenta de machiaje si decoruri. Privite cu ochiul de azi, aproape ca deranjeaza. Candva probabil ca au fost foarte colorate, dar pe copia digitalizata pe care o detin sunt destul de sterse. Este un film muzical absolut superb, mai ales pentru acele timpuri cand totul era gri si trist. O explozie de culoare, o minunatie pt. ochii si sufletul unui copil care nu vedea decat programe TV alb-negru, cate 10 minute de desene animate pe zi. Filmul Mama a fost deosebit, pt. ca pe atunci nu se faceau multe filme pt. copii, Regizorul Elisabeta Bostan a fost efectiv primul regizor care a abordat genul acesta cu filmul Veronica. Imi aduc aminte ca si cum a fost ieri: ce costume, ce muzica, totul era atat de frumos incat pana si parintii erau fascinati. Ce bucurie sa mergi la cimema sa vezi filmul...Traiam intr-o lume gri, nu erau reclame pe strada ca acum, oamenii erau imbracati in culori inchise, totul era sumbru, insa la Cinema incepea Magia. Aparut la 3 ani de la "Veronica se intoarce", filmul "Mama" a impresionat si luminat Copilaria multora dintre Noi.
Sunt intergrate tot felul de idei si amanunte intr-o simplificare idealista a viatii patriarhale, bazata pe celebra poveste Capra cu 3 iezi. {...//Multa muzica, mult dans, multa miscare, actiune pe metru patrat exact ca in teatru....} . Absolut remarcabile miscarea actorilor, muzica si acoperirea scenei. In rolurile principale: George Mihaita, Lyudmila Gurchenko, Mikhail Boyarsky, Violeta Andrei, Florian Pitis, Tamara Buciuceanu, Manuela Harabor, Lulu Mihaescu, Paula Radulescu.
Ce vrea sa transmita acest film? {...// Placerea de A TRAI Copilaria pura, fara nici o grija si fara nici o constrangere. Copilaria ideala, libera, in natura, intre copii, fara rautati, fara boli, fara plastic, fara microbi. Si fara amenintari, fara frici, cu Trairea inocenta a Clipei, fara povara lui Ieri si fara grija lui Maine. Modul Ludic de Viata, inaintea definirii conceptului in lumea serioasa a teoreticienilor. Ce a fost inainte? Copilaria mea, a carei Flacara am continuat sa o pastrez vie in mine si sa incerc sa o reaprind la cei ce mai au Sufletul inca Viu. Apoi? Anda si Bocanet. Si Lulu. A urmat PMT si apoi iarasi Anda. Dupa 1993 nu am mai putut mentine aprinsa Flacara Copilariei. Pentru cine si cate carari? In anii din urma, doar ecouri. Si rostiri frumoase. Castele din cenusa. ...} .
In 1977 filmul a fost distins cu premii specifice filmului pentru copii la Moscova si Giffoni Vale - Italia
Am vrut sa scriu o mica prezentare a filmului Mama. Deoarece nu prea ma descurcam, M-a ajutat El si a rezultat muult mai mult decat mi-am propus.
Al dvs putin luat, hippiepittis.
Multumiri Serinela si Dylan07
22.03.2008 ora 0.52

marți, 4 martie 2008

Scrisoarea de Adio

Cu ocazia vizionarii pe youtube a clipului Ganduri Florian Pittis am primit urmatorul comunicat de la EL:
{...//MultumiM pentru ordonarea acestor GANDURI si pentru readucerea lor in mintea celor care inca pot FACE atat de multe ...}
Este PRIMA si deocamdata SINGURA recunoastere a autenticitatii IDEILOR din acea Scrisoare de Adio. E stiut ca redactorii de la Radio3net neaga autenticitatea Scrisorii, afirmand ca singura data cand li s-a spart Site-le a fost in noaptea postarii Scrisorii. O alta aberatie rauvoitoare a lor.
DAR. Pana acum nici hippiepittis si nici PAnda nu au avut nici o confirmare a autenticitatii Scrisorii. In ce ma priveste poti citi site-le www.geocities.com/hippiepittis unde afirmaM verzi si uscate in peste 100 de pagini dar nici macar un cuvant despre acea Scrisoare de adio.
De-abia acum mi-a confirmat ca in Scrisoare sunt gandurile LUI si mi-a explicat cauza acelor incoerente si greseli de ortografiere. Scrisoarea a fost dictata noaptea pe la 1.20 unui asistent din Spitalul Fundeni, care a scris on-line cum a putut, dupa ce Florian Pittis s-a logat ca ADMIN pentru ultima data la Site-le Lui, Radio3net.ro. Nu a putut sa "revada" textul si au fost probleme si cu net-ul din Fundeni. Pe asistent l-a pus sa jure ca nu va spune nimik.
Sunt absolut sigur de mesajul primit, printre altele am plans mai bine de un sfert de ora in timp ce am vazut clip-ul si am scris comentariul, lucru care nu s-a intamplat la asemenea intensitate cand am citit in trecut Scrisoarea de Adio.
Al dvs. putin luat hippiepittis