duminică, 19 aprilie 2009

Janis: Impresii de la Concertul lui Bob Dylan, 7Aprilie2009

Concertul, sustinut la Palais des Congres din Paris a inceput cu vreun sfert de ora intarziere, la 20,45. A fost o prezentare a unui crainic la difuzor,scena era in intuneric,iar cand s-a aprins lumina erau toti pe scena, si cei din Band, si Dylan la keyboard.
.......... A inceput prima piesa fara nici o prezentare,iar impactul a fost atat de puternic cand a inceput Dylan sa cante,incat nici nu am sesizat decat pe la jumatatea piesei ce cantec este! Surprinzator,era Cat's in the well,o piesa mai rar cantata in concert.Vocea lui Dylan este acea voce pe care o stim de pe albumele lui si totusi,live este altfel. Nu imi imaginam ca este atat de puternica,este stranie,te invaluie,patrunde in tine.Este prima data cand il vad pe Dylan live,nu am criteriu de comparatie,dar Dylan este inca puternic.Nu are miscare scenica deloc,aproape tot concertul a stat la keyboard, a cantat doar vreo doua piese stand in mijlocul scenei,vocal si cu muzicuta.Dar transmite enorm,prin simpla sa prezenta pe acea scena,prin Muzica,prin Voce.A fost primul impact,nu era deloc ceea ce mi-am imaginat.Si nu datorita sonorizarii,care a fost intr-adevar impecabila.Si cand sopteste este puternica,si atunci ai impresia ca acopera totul,ca te patrunde..Nu l-am vazut pe Dylan foarte bine,eram undeva sus in acel amfiteatru,vedeam doar o mica silueta pe scena,nu i-am putut vedea fata ,mimica,gesturile,dar am simtit totul.Este in el o forta atat de mare,transmite atat de mult ,incat acest lucru nu m-a deranjat foarte mult..Prima piesa asta a fost,Voce si Energie.
........... Am inceput sa-mi dau seama ce se intampla cu mine cand a inceput cea de-a doua piesa.Era The times they are -a -changin.Dar era totusi alta piesa.Majoritatea cantecelor erau destul de greu de recunoscut,orchestratia a fost deosebita,dar au fost cantate intr-o varianta care le facea sa nu semene cu ceea ce stiam eu de pe discurile Dylan.Pe Times they are-a - changin L-am simtit prima data pe Florian.Si a fost o conexiune foarte puternica,Muzica o auzeam cumva inauntrul capului,parca nu de pe scena venea acel cantec,sau mai precis,era de pe scena,dar perceputa undeva inauntrul capului meu,Iar scena stiam ca o vad,dar totusi nu o vedeam.Era ca si cand te-ai fi uitat in gol,si percepeai doar acea senzatie neclara din acele momente.Desi stiam ca ma uit la scena,imaginea era estompata.desi nu acesta este cuvantul exact.Iar in reactia mea la sfarsitul cantecului era ceea ce a simtit El. Conexiunea nu a fost permanenta pe parcursul Concertului,si nici cu aceeasi intensitate.S-a repetat intensa la John Brown,Masters of war,Thunder of the mountain si Like a rolling Stone...A mai fost o piesa la care L-am simtit puternic pe Florian.Spirit on the water. Eu nu cred ca Florian a plecat atunci cand nu L-am simtit. Probabil ca au mai fost si alte persoane compatibile in sala, se poate sa fi fost un pic prea mult pentru mine,a fost impactul Dylan,a fost Florian,nu stiu daca nu a fost prea mult.Masters of war a fost intr-adevar o bijuterie.Dar Highway 61,Like a rolling stone si Blowin in the wind au fost cantate intr-o varianta care facea piesele aproape de nerecunoscut.Au fost reusite,insa a fost altceva. Dar asa sunt concertele lui Dylan,se stie ca fiecare turneu ofera surprize. La Blowin'in the wind L-am simtit pe Florian,insa nu foarte puternic,surprinzator.Desi mie mi-a placut varianta lui Dylan.Destul de socanta la primele acorduri,dar nimic nu este batut in cuie,totul se poate schimba.Live este cu totul altceva,nici nu se compara cu ce se vede si se aude in inregistrari.
..........La chitara a cantat o singura piesa,I-ll be your baby tonight.Se stia de fapt ca in ultimul timp Dylan a renuntat la chitara.Nu cunosc motivul si cred ca nici nu a motivat Dylan cumva.Dar totusi,aseara a cantat o piesa.Nu a lipsit muzicuta,si canta superb.Vreo doua cantece le-a cantat doar vocal si cu muzicuta,stand in centrul scenei. Cei din The Band sunt profesionisti adevarati,orchestratia a fost superba,iar momentele in care au cantat solo cu totul deosebite.
Am simtit ca Florian si-ar fi dorit Tangled up in blue,si,m-a surprins un pic,Love minus zero/No limit.Dylan nu le-a cantat.Si nici Hard rain,nici vreo piesa din cele cantate de Florian (in afara de Vanare de vant,bineinteles.)
.........Am simtit forta lui Dylan intr-un spectacol live si inteleg mult mai bine acum Legenda Aceasta Putere il face atat de deosebit pe Dylan.Si trebuie sa-l vezi live pentru a simti asta.Florian a stiut,si inca demult,inainte de a-l vedea pe scena. Eu l-am iubit pe Dylan demult,ii stiu toate albumele,dar acum il privesc cu totul altfel. Nu ma asteptam ca Dylan sa mai poata transmite astfel.Dar si-a pastrat aceasta Putere.Probabil ca cu ceva timp in urma era si mai mare.Mi-l pot imagina in Greenwich Village,in anii 60,omul cu Vocea si cu chitara,si acele cantece de protest.Impactul trebuie sa fi fost extraordinar.
..........Link-ul spre playlistul de la concertul de la Paris din 7 aprilie de pe site-le oficial Bob Dylan.
Janis Joplin

joi, 9 aprilie 2009

Premierea si Gala Festivalului de interpretare Florian Pittis

A TREIA ZI. La sectiunea Muzica nici anul acesta Marele Premiu nu s-a acordat. O decizie corecta, tinand cont de nivelul artistic al interpretarilor. Cu atat mai mare va fi valoarea morala a Marelui Premiu atunci cand se va acorda. In fond pana la Nadia, nu a existat 10.oo la Olimpiada de gimnastica... M-au deranjat comentariile, uneori deplasate si oricum prea lungi ale lui Virgil Iantu-daca lui nu-i place QUEEN sau are o problema privata cu Freddie, atunci sa nu asculte acasa la el. Apreciez foarte mult pe Anda care i-a spus sa nu mai plictiseasca audienta. Am si aplaudat la replica spusa incetisor si privirea suparata ce i-a adresat-o
La sectiunea Teatru premiile au fost pentru toti si a fost foarte corect. Interpretarile au fost de exceptie si sarcina juriului nu a fost deloc usoara. Si aici eu cred ca observatiile lui G. Constantin referitoare la aspecte profesionale nu isi aveau rostul acum. Eventual le putea scrie pe o foaie auxiliara diplomelor oferite.  
In incheiere subliniez doua actiuni ale PAndei, importante pentru Florian. A mentinut "Premiul pentru baiat cu parul lung". M-am bucurat sa vad ca a fost chiar concurenta pentru acest premiu special. Apreciez foarte mult ca dna. Pittis a gasit o modalitate pentru a recompensa TRAIREA celor de la String's Muse. Sunt convins ca baietii au inteles semnificatia celor scrise pe diploma.
Criza economica si-a facut simtita prezentra, premiile fiind anul acesta doar simbolice (CD-uri). 
Dintre recitalurile ce au incheiat Festivalul voi sublinia doar pe cel al lui Ducu Bertzi, el chiar se gandeste la Florian Pittis
Eu l-am simtit pe Motzu in Sala la festivitatea de premiere (oscilant) si la primele doua recitaluri
Al dvs. putin luat, hippiepittis

miercuri, 8 aprilie 2009

Festivalul Florian Pittis

ZIUA A DOUA. Inceput cu 20' intarziere, Festivalul s-a prelungit in noapte. Avea si de ce. Au fost 5 piese deosebite si tot atatea interpretari pe cinste. Spre deosebire de ieri, Andrei ne-a spus ca au fost selectionate din 17 trupe candidate. Calitatea umana a tinerilor Actori si munca profesionala a celor ce au facut regiile si scenografiile s-au cunoscut. Tinerii actori au Trait piesele la o intensitate foarte mare, in general nespecifica unor profesionisti, care se menajeaza mai mult. Sincronizarea cu fondul sonor a fost buna la toate piesele. Sala a fost destul de plina.  Un sincer BRAVO. Juriul va avea o misiune ingrata...
 Spre deosebire de participantii la sectiunea de Muzica, tinerii Actori aveau aproape toti parul lung. Deci, cel putin in unele licee, se poate. (ma refer desigur doar la baietzi)
Spre deosebire de anul trecut aplauzele au fost mai putin partizane, desi asemenea manifestari nu au lipsit. Radio3net s-a tinut de cuvant, azi-dimineatza la ei pe site erau postate filmarile pieselor.
Teatrul este o Traire care mie imi genereaza emotii puternice si cu variatie brusca. Asha sunt eu, particip afectiv alaturi de Actorii din piesa. In mod sigur am o emisie telepatica a ceea ce vad, aud, simt. Dar nu va pot spune daca Florian a fost in Sala si ce a simtit EL. In asemenea stari nu sunt si medium, nu receptionez energii subtile prea clar...
Al dvs. putin luat, hippiepittis

marți, 7 aprilie 2009

Festivalul de Arte pt.liceeni Florian Pittis

PRIMA ZI. Primitoarea sala Izvor a Teatrului Bulandra a fost plina cu oameni frumosi si tineri. 
In deschidere a fost lansarea Cd-ului "Ducu Bertzi si Florian Pittis in concert". Au vorbit Ducu Bertzi, Catalin Muraru din partea Casei de discuri "Roton" si Anda Pittis. Cei de la Radio3net au incercat sa proiecteze un filmuletz de pe un laptop, dar li s-a blocat. Dupa cateva incercari au pus un alt filmuletz, care nu avea sonor. Specialitatea casei... Noroc cu prezenta de spirit a lui Ducu, care a inceput sa vorbeasca peste video, salvand aparentele. Dl.Bertzi a subliniat ca acesta este un disc de Suflet si pentru Suflet, ca i s-a implinit o mare dorinta prin aparitia acestui disc. A povestit pe scurt cum a aparut acest spectacol Bertzi - Pittis, care a fost un mare succes. In incheiere a spus ca Discul reprezinta o continuare fireasca a Spectacolului, pentru ca "viatza merge inainte, numai inainte". A promis ca in toamna va lansa si versiunea video, pe DVD, a aceluiasi Spectracol. Dl.Muraru a explicat cat de mult s-a muncit la acest disc, atat de catre Ducu Bertzi cat si de echipa Roton. A adaugat ca lansarea Albumului nu se putea face in alt loc decat la Festivalul Pittis. In incheiere a promis organizatorilor editiilor viitoare sprijin concret daca va fi nevoie. Anda a inceput prin a sublinia ca toti cei din Sala-o camera un pic mai mare- sunt Prieteni ai lui Florian, ai Muzicii si Teatrului. Si ca Albumul este un cadou placut pentru Florian din partea unui prieten apropiat, acum in preajma Floriilor, Ziua Lui onomastica. 
Ceea ce a urmat -Recitalul EastArea (se citeste "isteria") din Lazar (in afara concursului)  si cele 6 mini-recitaluri ale trupelor participante la sectiunea de muzica a Concursului nu m-a impresionat deloc. Cam aceleasi stil, cantece chinuite ca si anul trecut, nu a facut decat sa ma zgarie la urechi. Singurele care mi-au placut oarecum au fost "Om de huma" si "Sunt tanar, doamna". Radio3net a facut ce a zis in Sala, astazi dimineatza erau postate pe site la ei recitalurile de muzica. Deci o bila alba. Dar mica, tinand cont si de pocinogul cu video-ul din deschidere. OBS: Nu s-a rezolvat problema PARULUI LUNG in LAZAR. Cititi postarea de anul trecut, din pacate este foarte valabila...
Eu L-am simtit pe Florian prezent in Sala la lansarea Discului. A revenit la a treia strofa din"Om de Huma" si a participat energetic la "Sunt Tanar, Doamna" a Liceenilor de la Mihai Viteazul, carora le multumiM pentru cantec. 
Al dvs. putin luat, hippiepittis