vineri, 14 noiembrie 2008

Cenaclul Flacara in Bucuresti

Luni, 24 noiembrie 2008, ora 19, la sala Polivalentă
La această manifestare de muzică, poezie şi dialog ce se desfasoara sub coordonarea lui Adrian Paunescu, şi-au anunţat participarea: Tudor Gheorghe, Victor Socaciu, Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Dumitru Fărcaşu, George Nicolescu, Doru Stănculescu, Tatiana Stepa, Magda Puskas („Partaj”), Emilian Onciu, Octavian Bud, Emeric Imre, Valentin Moldovan, Mădălina Amon, Vanghele Gogu, Raul Cârstea, Vasile Mardare, Andrei Păunescu şi trupa „Totuşi”.

INTRAREA a fost LIBERA . Recenzia evenimentului este publicata la "Comentarii"
Al dvs. putin luat, hippiepittis

P.S. Va re-transmit si dvs. parerea de rau a lui Emilian Onciu si va anunt cu aceasta ocazie ca dinsul nu va fi prezent fizic la Cenaclul Flacara de pe 24 nov, desi isi cumparase bilet de avion pentru Bucuresti. A fost obligat insa sa plece Dincolo in dupa-amiaza zilei de 15 noembrie.

Un comentariu:

hippiepittis spunea...

Atat in oras cat si pe fatada salii nu am vazut nici macar un afis. Lumina prin parcul inghetat mergea si mai ales nu mergea. Noroc ca aprinsesera luminile exterioare ale Salii si acestea luminau platformele exterioare si se zareau de la ceva distanta printre copaci. La 7 fix orbecaiam inca pe aleile parcului Tineretului.

Am ajuns in sala la 7.07 tocmai cand se canta Imnul Cenaclului (doar instrumental).
Deci pot zice ca am prins tot spectacolul.

Sala

Spatiul orizontal de jos, unde este terenul de sport era gol si nu era voie de calcat pe el, acolo era nu-stiu-ce mochetra speciala pentru tenis si aceasta nu prea e voie sa fie calcata deoarece se turteste si poate deranja pe cei ce joaca tenis azi.Pe o latura mica a acestui teren era o scena destul de mare, simpla , de lemn. Scena avea o singura scara de acces, pe partea stanga dpdv al omului de pe scena. (aceasta conventie o voi pastra)

Langa scara la cam 2 m de ea era masuta lui AP. In spatele acesteia erau scaune pe care stateau membrii Cenaclului cand nu cantau. In mijloc in spate erau o baterie si o orga electronica. Cateva scaune erau de asemene si pe coltul din dreapta-spate al scenei. (inalta de cam 1.5m)

De sus erau lasate cateva reflectoare si boxe. Instalatia de sunet era arhi - suficienta, la sfarsit cand s-a cam golit sala era chiar prea puternica. Erau cateva boxe si in lateralele scenei si de asemenea erau si boxe de scena (zise monitoare in limbaj profesional)

Mai era si o instalatie de ceatza care era anemica de tot si de asemenea erau cateva reflectoare colorate pe 2 grinzi de lumini suspendate si ele de tavan. Si cateva din luminile de plafon ale salii au fost lasate aprinse.

In spatele scenei era o draperie care masca cele cateva scaune de pe acea peluza. In fata scenei la 2m era o sina pentru car de TV. Se filma cu 3 camere de la TVR2, 2 din ele fixe pe niste suporti si una pe aceasta sina. Cine vroia sa faca fotografii se putea duce pe acel spatiu intre sina si scena.

In sala au fost cam 15 - 17 grade tot timpul, in conditii de curent rece de sus pe margini. Sus sub acoperis nu se putea sta din cauza lui.

In spatele scenei era un ecran destul de mare pe care se arata filmat in timp real cel ce se afla la microfon, sau AP cand vorbea acesta. Imaginea era clara si incadrarile operatorilor erau bune.

La inceput tribunele si peluza din fatza scenei erau pline cam 50%. A mai venit lume cam pana la 7.45. Cel mai mult a fost un grad de umplere a salii de cca 60%. Aceste procente se refera doar la locuri, acolo exista si alei ff largi pe care pot incape o groaza de oameni. Eu zic ca au fost 1500 - 2000 de oameni in momentul de maxim. Dar aceasta prezenta nu a durat. De pe la 9 au inceput sa plece, dupa 11 au ramas doar maxim 500 de oameni. A fost si un autocar venit din Basarabia, printre invitatii de acolo aflandu-se Grigore Vieru si M. Ungureanu.

Paunescu s-a comportat exemplar, nu a facut nici un fel de propaganda politica. Nu au existat nici reclame sau bannere cu iz electoral. Erau doar 3 steaguri tricolore fara stema din care unul adus de cei din Basarabia si 2 pancarte destul de mici ale TVR2. Spre sfarsit cei de la tenis s-au apucat sa isi intinda o reclama cu ceva financiar la baza peluzei din fatza scenei, dar AP i-a oprit si au ramas cu ea pe jumatate pusa.

Eu la inceput am stat cu cativa din Grup pe partea dreapta pe la centru. Dupa ce acestia au plecat pe la 10 fara ceva, m-am mutat pe stanga, jos in laterala scenei.

Spectacolul.

Dupa intonarea imnului Cenaclului, a urmat prezentarea membrilor prezenti ai acestuia. Nu a fost o legatura prea clara intre ordinea acestei prezentari si cea a intrarii in Spectacol. Penultimul care s-a prezenrtat a fost Socaciu, care in loc de orasul unde locuieste, dupa nume a spus "din Cenaclul Flacara", ceea ce i-a adus niste aplauze si l-a eclipsat pe AP care s-a lasat la urma. AP este complet alb si cu toate ca a mai slabit este in continuare un pic peste talia normala. Si era cam singurul imbracat gros, cu toate ca nu-l stiam de friguros.

Primul care a cantat a fost V. Socaciu. S-a scuzat ca trebuie sa plece si a cantat 4 cantece, din care le-am retinut doar pe al doilea si al patrulea, respeciv Cantec pentru Charlie Chaplin (a cantat refrenul cu Motzu Pittis o singura data, la penultimul refren) si Stefan la Daniil Sihastrul. Nu a cantat cateva piese pe care le asteptam, adica Mama Lor, Nucul, Biserica Iubirii, Hora mare. Ar mai fi putut fi si Dona Dona si Colindul mainilor truditoare. Dar nu au fost.

A facut o trecere AP si, legandu-se de realitate, a invitat-o pe Tatiana Stepa sa cante Imnul Minerilor. L-a cantat, acompaniata de Andrei la chitara si dublata la refren de V. Seicaru.

A urmat la microfon M Ungureanu si apoi Gr. Vieru. Primul cu un mini-discurs pe problemele Basarabiei_off-topik_, al doilea cu o poezie despre limba Romana.

In continuare Partaj, Magda Puskas si Tatiana Stepa. Au cantat doar doua cantece, Cantec in noapte si Partaj. N-a fost La o cana cu vin, si nici 20 de ani, pe care l-as fi vrut.

A fost apoi AP cu o dizertatie pe tema implicarii in problemele culturii, "a face sacrificii pentru cultura" i-as zice eu . A si citit vreo 5 bilete, din care 2 erau scrisori primite cu posta. Nu prea a fost deloc incantat de bilete, ca nu cereau cantece patriotice. Unul din biletele iicerea Doina lui Lucaci si l-a refuzat.

Cam acum am dus eu un bilet pentru V Seicaru prin care ii ceream Beatles si eventual si Importante schimbari. Nu i se dadeau direct lui AP biletele, era Ana Maria acolo si lua ea biletele. Ce m-a mirat era ca sedea pe scara cu trepte de metal, cu spatele la scena. Ca sa il dau a trebuit sa ocolesc prin un fel de tunel in intuneric complet, ca sa nu calc pe mocheta speciala cand trec de pe o parte pe cealalta a salii. A mai fost la microfon Grigore Vieru cu inca o poezie, chiar el era cand am dat eu biletul.

A urmat Tudor Gheorghe care a cantat in stilul caracteristic 2 cantece, apoi un al treilea, la care a fost acompamniat si de Octavian Bud vocal si Emeric Imre vocal. A continuat Octavian Bud cu Niciodata. AP a subliniat versurile. Era o problema cu sunetul, era ceva blur, dar eu as zice ca a fost intentionat. Oricum erau in functiune doar tonurile joase, lucru ff neobisniuit. A ramas acompaniamentul de chitara al lui Bud si T.Ghe. AP a recitat Doina lui Eminescu, fara vreo prezentare sau vre-un comentariu inainte sau dupa aceasta. Dupa ce a terminat AP poezia, O.Bud a mai cantat Cantecul firului de iarba si Ruga pentru parinti.

Emeric Imre a cantat Nebun de Alb si apoi O lumina sa ai. Mie nu imi place vocea lui Imre, este prea ascutita si mi se pare stridenta.

A urmat Doru Stanculescu. Acesta a cantat Ai Hai si Fara petale. Bineinteles ca fara explicarea semnificatiei titlului. (am intrebat niste liceeni de la M.Vitazul si acestia nu stiau la ce se refera cantecul, desi il stiau. Le-am spus eu. Ei ar fi vrut si Shambala... )
Pe timpul lui Doru St. a inceput plecarea spectatorilor.

Observand ce se intampla, AP a grabit ritmul lucrurilor pe scena.

Urmatoarea a fost Madalina Amon, a cantat 2 cantece, l-am retinut pe Nu - s parale, celalalt nu-l stiu.

A urmat Andrei Paunescu cu 3 cantece. Amor cubist si inca doua piese rock pe care nu le stiu. Cum ma mutasem deja in stanga langa scena, mi-am completat repede biletul cu cereri - Artist Neinteles si Dadada. Cand i-am dat biletul Anei am simtit o foarte mare tristete in campurile ei energetice. M-a intrebat pentru cine e si i-am spus ca e pentru Andrei, asha ca a urcat si i l-a dat imediat lui Adrian P.

In continuare a fost Vasile Seicaru, care a cantat foarte frumos, chiar as putea spune ca a fost intr-o zi deosebita. A cantat insa numai Actorul, Antiprimavara, si Aruncare in valuri. Doar atat.

AP nu a mai citit nici un bilet si nici nu le-a dat la cantareti. Spre sfarsit le-a strans si i le-a dat lui Ana-Maria.

A urmat George Nicolescu (f batran si orb) dar cu voce frumoasa in continuare si cu antren. A cantat un cantec de dragoste (nu-i stiu numele dar mi-a placut) si Ordinea de Zi. Surprinzator de frumos si corect cantata.

In continuare Tatiana Stepa - Copaci fara padure si Criza in intuneric.

S-a cam terminat fenomenul plecarilor, pe timpul TS a fost ultimul mare val...

A urmat Mihai Napu cu Suntem pe mana unor nebuni si apoi impreuna cu Vasile Mardare "Capul lui Mihai Viteazul. Cantate frumos. A acompaniat la chitara si Andrei.

In continuare a ramas Vasile Mardare singur, a cantat Cabana si Papusarii .

Penultimul artist a fost Mircea Vintila, care a cantat foarte frumos, mult mai patruns decat la OmBun.
A cantat 3 cantece, din care 2 tematice: Pamantul deocamdata, Un OM pe niste Scari si Mielul.

A urmat Raul Carstea cu Zadarnicie.

AP a declarat ca este bucuros ca a reusit sa duca la bun sfarsit acest spectacol de 5 ore, bla-bla-bla si apoi au cantat toti cei care mai erau prezenti 3 cantece.

Treceti batalioane Romane Carpatii

Doamne ocroteste-i pe Romani

AP a spus ca spera sa mai poata sa mai organizeze candva un alt spectacol si apoi au cantat iarasi toti

Castelul.

Spectacolul s-a terminat la 12.15

Pe ansamblu a fost frumos. Mult mai antrenant decat recitalurile de la Zilele Bucurestiului. Era bine daca era mai multa poezie, recitata si de altii.

Era bine daca ar mai fi fost o alta formatie rock.

Era bine daca era o sala mai mica sau daca Polivalenta ar fi fost plina. IN SPECIAL MIJLOCUL, chiar si cu oameni in picioare, fara scaune. Oricum pentru atmosfera trebuie facut un spectacol cu nucleu, adica sala sa fie plina peste capacitate chiar daca e mica. ATMOSFERA si Campul de Energie au fost cei doi mari Absenti de la acest Spectacol. Cum a concluzionat Florian, cea mai mare gresala a Evenimentului de la Polivalenta a fost ca a fost Spectacol si NU Cenaclu!

Florian a fost in sala majoritatea timpului cat a durat spectacolul sau chiar tot acest timp. Spectacolul i-a placut si aproape tot timpul a fost in consonanta cu Scena. Nu i-a placut orchestratia excesiva de la Fara petale si ca nu a fost prezentata.

Ar fi vrut Beatles de la Seicaru si Nucul de la Socaciu. De asemenea DaDaDa de la Andrei.

Reactii emotionale foarte puternice pe conexiunea mea : Charlie Chaplin, nu la refrenul cu El, mi-a zis de mai multe ori ca nu se compara cu Chaplin si ca este o mare onoare pentru el asocierea. Doina, Ruga pentru Parinti, Ai Hai, Fara petale, Nu-s parale, Actorul, Aruncare in valuri. Capul lui M Viteazul*, Pamnatul deocamdata, Un Om pe niste scari, Mielul, Castelul.

La cantecele scrise cu Bold SI Italic conexiunea a depasit nivelul de prag si mi-au curs lacrimi.

* La Capul lui Mihai Viteazul a trait cantecul, a zis ca-i pare rau ca nu l-a luat si el sa-l cante si in paralel mi-a transmis niste comentarii filozofice. Si ca viteza de reactie denota superioritatea unui om, e muult mai importanta intr-o lupta decat puterea si uneori chiar si decat corectitudinea reactiei. Prin lupta se referea si la lupta de atunci (cu sabii, etc) si la cea de acum, lupta de idei. Cu bitrate mare si nu insotite de senzatia de voce. Nu am retinut exact comentariile filozofice, o sa fac niste meditatii.

hippiepittis - Ambasada 2 Florian Pittis