luni, 22 august 2011

Folk You 2011 - Asaltul nesimtitilor

Am grupat aici episoadele ostile Spiritului Folk You si Vamei Vechi in general
In prima zi a si aparut primul individ care si-a permis sa ne strice atmosfera: Florin Chilian. Acesta, pe un ton arogant, a proferat diferite elucubratii insultatoare la adresa publicului si, mai grav, la adresa tuturor celor care isi permit sa aiba opinii. Probabil ca aceasta fiinta nu a avut permisiune la asha ceva in stabilimentele prin care si-a pierdut copilaria si nu i se pare normal ca unii Oameni isi permit sa aiba opinii contrare celor cu functii si bani. Spiritul sau de lingau s-a manifestat inca o data luand apararea conducerii Jurnalului National care a sters toate comentariile de la articolul in care prezentau programul Festivalului Folk You 2011 - Florian Pittis. Si agresiunea individului la adresa Publicului nu s-a terminat aici, tot restul recitalului sau a fost interpretat oribil, probabil in bataie de joc. Deci nu are ce cauta in Miscarea de Rezistenta si le recomand Organizatorilor sa nu il mai invite deoarece risca o soarta scenica similara cu a lui Puya. Spre mirarea mea, publicul a indurat cu stoicism toate aceste jigniri.
.
Al doilea individ fara nici o urma de bun-simt a fost Puya. Agresiv si lipsit de cea mai elementara rusine, a incercat sa impuna cu forta limbajul de Ferentari la Vama Veche. Si nu a reusit. Bravo vamaiotilor care i-au intors propria moneda! Spre deosebire de hip-hoperul de ieri, Puya si-a batut joc de Public si de tot ce inseamna Vama, Poezia si Folk You. Este bine ca a fost alungat de pe Scena, eventual merita sa se innece la propriu primind ce si-a comandat (LOL*). Individul nu avea nici versuri, nici muzica si nici decentza. Spre deosebire de Guess Who la care nu am auzit nimik indecent
.
Dupa ce in sfarsit suburbanul cel greu de urechi a priceput mesajul si a plecat pazit de jandarmi, au venit pe Scena VINOVATII PRINCIPALI : Marius Tuca si Anda-Niculina Pittis, care, dupa cateva apelari disperate la Motzu, si-au asumat experimentul social facut.
Eu cred ca PAnda este mult mai vinovata ca si-a asumat prostia lui Tuca. De la cei doi soti raposati (Nicu Vladimir si Florian Pittis), autentici Oameni de cultra, ar fi trebuit sa invetze macar limita dintre exotic si kitsch.
Ii invitaM pe Niculina si pe Marius sa studieze istoria Miscarii Hippie pentru a vedea ca doctrina Hippy *poti face orice cu conditia sa nu deranjezi pe cel de langa tine* nu este echivalenta cu doctrina lui Iisus Hristos *daca primesti o palma, intoarce si celalalt obraz*. Doctrina Hippy iti cere sa fii relativ pasiv CAND ACTIONEZI si nu cand esti deja in defensiva. In acest caz cei care trebuiau sa aplice doctrina miscarii hippy sunt organizatorii Folk You (intre care Tuca Marius si Pittis Niculina) si cei de pe Scena. O invitatie si niste bani bagati in buzunar NU tin loc de bun-simt. Existenta freetown Christiania(DK), a cafenelelor la Amsterdam si Succesul lui Guess Who la Folk You 2011 - Florian Pittis dovedesc aceasta.
.
Rog pe adevaratii Vamaioti, pe Folk-isti si pe Rockeri SA AIBA OPINII si mai ales SA ISI EXPRIME OPINIILE si pe Net si in Lumea Reala. Sa ii obigam prin Spirit pe acesti nesimtiti agresivi si invadatori sa tina seama de existenta noastra si sa se multumeasca cu cele 10 statiuni de pe Litoral deja cucerite!
.
Al dvs. putin luat, hippiepittis.

7 comentarii:

hippiepittis spunea...

*- referire la acel dialog imPuyat scena -public, cine a fost la festival stie!! [4g*6000 = 2.4 kg, suficient pentru a se inneca orice om];
Si, colac peste pupaza, in Vama serviciul Salvamar functiona -anul acesta in premiera- numai intre orele 8 - 20 :)

magda19 spunea...

Nu am fost la Festival anul acesta dar nici departe de el nu sunt vreodata. Momentul Puya l-am vazut pe net si m-a suparat. Sa nu credeti cumva ca sunt un fan Puya, pentru ca n-as avea cuvinte sa ma disculp si amutesc, DAR ... nu are nici o vina Puya! O fi el agresiv, nesimtit...nu ma intereseaza, nu as dori sa il comentez ci sa il ignor. Gafa apartine celor care l-au invitat acolo. Nu are nici o legatura cu Festivalul Folk You - Florian Pittis.
Daca D-nul Tuca l-a gasit potrivit ... ma rog... tare as vrea sa stiu ce-a incercat sa faca de fapt - poate ca i-a stat mintea in loc cand a comis-o, se intampla. Sunt dispusa sa ii trec cu vederea D-lui Tuca ciudatenia din 2011 cu conditia sa nu insiste. Asta pentru ca tin cumva la dansul, vreau sa ramana asa cum il stiu si sa NU ma oblige sa il sterg de pe umila lista a celor in care inca am incredere, ar fi dureros.
D-na Pittis cred ca s-a speriat. Se intampla ca femeile sa reactioneze asa intr-o situatie violenta. Vreau sa cred ca, ulterior, ca si D-nul Tuca, a realizat gafa si faptul ca publicul a fost provocat de neinspirata alegere.
Pe Chilian si Motzu l-ar fi invitat la Vama. Dar daca intr-adevar si-a batut joc de recital atunci a facut o greseala urata, nedemna de un artist.

In concluzie povestea mi-a infipt un ghimpe in inima. Organizatorii au galopat evident. Nu asa se face ca se alege praful, iar EU de exemplu, nu doresc asta (a se vedea cati se afla pe aceeasi pozitie!). Cand am vazut scena prima data, pe You Tube, mi-a trecut prim minte ca Marius Tuca a facut un experiment sadic de testare a publicului. Ulterior, cand a intervenit impreuna cu D-na Pittis ... [no (more)comment, fundal sonor cu urlet de caine la luna]

SanFrancisco1967 spunea...

The Times They Are A-Changin’…Vin la rand, vin alte vremuri…

25 iulie 1965, festivalul de folk de la Newport. Bob Dylan este fluierat de public pentru ca
a “indraznit” sa cante cu o chitara electrica. Sa nu credeti ca-l compar pe Puya cu Dylan , doar va reamintesc un fapt petrecut pe vremuri.

Alt fapt: unii au uitat sau nu au stiut niciodata Eminem nu a trecut neobservat de Motzu, in special pentru originalitate si pentru ce a reusit sa realizeze (atentie, asta nu inseamna ca Motzu asculta muzica lui Eminem sau ca ar fi recomandat cuiva sa asculte Eminem). Motzu (care nu mergea de loc la cinema !) a vazut in US filmul “8 mile”, chiar am discutat despre acest film cu el prin 2002 sau 2003. Motzu nu a fost niciodata un ipocrit, un puritan sau un dinosaur anchilozat. Motzu nu traia intr-un muzeu de ceara, Motzu era in continua miscare, era curios si interesat de tot ce era nou si/sau diferit, “altfel”.

Puya este “altfel”, un “tanar furios”, un fel de Eminem balcanic din cate imi dau eu seama. “Versurile” lui Eminem sunt si mai pline de vulgaritati si obscenitati (nu va dau exemple, puteti gasi pe internet daca va intereseaza), dar au un rol bine stabilit, ele ataca “sistemul”...daca publicul le intelege ca o insulta la adresa lui, asta e problema audientei.

Nu vreau sa sugerez ca Motzu l-ar fi invitat pe Puya la Vama Veche, dar nici nu ar fi reactionat ca un puritan pe care il ia cu ameteala cand este pus in fatza unei “provocari” de tip Puya.

Incerc sa inteleg ce a fost in mintea lui Marius Tuca. Constient sau inconsitent a incercat poate sa va transporte in timp, in anul 1965, pe 25 iulie, la Newport? Din pacate a reusit doar sa demostreze ca este lipsit de originalitate si sa scandalizeze dinozaurii, 2-3 hippies anchilozati, o mana de derbedeii care au aruncat cu sticle pe scena si gospodinele care lacrimeaza cand il aud pe Ducu Bertzi cantand
“Simt ca, fara ea, nu pot respira
Casa e pustie fara ea.
Ce-asi putea eu sa mai cred acum?
As da orice s-o mai intorc din drum!”

Déjà vu…

In concluzie? “nu mai plange fata rara/viatza nu e in culori/mai traim pana la vara/noi suntem Nemuritori”.

Lucia spunea...

Daca Florian Pittis NU asculta Eminem si nici NU recomanda nimanui sa-lasculte, inseamna ca nici NU-l aprecia. El recomanda intotdeauna muzica pe care o considera de calitate.

Vulgaritatea, obscenitatile si mitocania NU se incadreaza la categoria "nou', diferit" sau "altfel".Ba chiar as putea spune ca sunt vechi de cand lumea si au avut intotdeauna o multime de "fani".
"Versurile" vulgare si obscene sunt o insulta la adresa publicului venit sa asculte muzica , nu mascari.

Daca nu poti sa ataci "sistemul"in mod inteligent , mai bine il lasi asha, neatacat.

N-am mai auzit ca derbedeii sa se simta scandalizati de vulgaritate. Lor chiar le place. Au aruncat cu sticle in Puya ca "asa e baietii de cartier", se mai distreaza si ei.

Nu trebuie sa fi "dinozaur/hippie anchilozat/gospodina plangareata" ca sa te simti scandalizat si agresat de VULGARITATE.
E suficient sa fi un om obisnuit , cu bun-simt si educatie.

Multumesc frumos pentru informatia ca Florian Pittis nu era "un ipocrit, un puritan, un dinozaur anchilozat care traia intr-un muzeu de ceara".
Iaca-asa stiam si eu.

Lucia spunea...

Pentru San Francisco1967
Cum isi poate imagina o persoana care discuta cu Florian Pittis ca un amarat "de tip Puya" ar fi putut fi "o provocare" pentru un om cu standardele lui intelectuale si artistice?
Nici macar pe o gospodina plangareata nu ar lua-o ameteala din cauza de Puya.

Despre experimentul lui Marius Tuca:Nu stia baiatul ca daca vrei sa placi tuturor sfarsesti prin a nu te place nimeni.A avut ocazia sa afle asta la Vama Veche 2011.

Eugen Rogojan spunea...

ar cam trebui sa scoata numele lui Pittis din festival,nu de alta dar il cam pateaza cu puya,gues who si alte specimene (nici macar) paralele cu folkul-tata:)

magda19 spunea...

Eminem este un fenomen, Puya nu. Nici chitara electrica in mana lui Dylan nu se compara cu muzica hip hop la Vama Veche.
Pentru unii, invitatia de a replica cu 'IEEE' la acel 'MUUU' al lui Puya este o provocare, nu toti ne refulam asa si nu pe toti ne amuza (Puya nici nu stie sa 'arunce' cu invective 'profesional'. Daca ar sti, efectul obtinut ar fi acela de diminuare a agresivitatii, de iertare a tuturor 'dusmanilor' sociali si personali, miscarea in sine devenind controlabila si convenabila).
Personal nu cred ca vamaiotii sunt impotriva muzicii hip-hop, ci mai degraba impotriva modului de manifestare a aspiratiilor majoritatii, impotriva tendintei exagerate de consum, a instinctelor scapate de sub control. Motiv pentru care nu vad in fenomenul hip-hop o Miscare de Rezistenta, ci mai degraba una pe val cu sistemul.

Am o parere buna depre publicul din Vama Veche si imi pastrez aceasta parere, nu ii consider anchilozati sau derbedei, iar daca fanii lui Bertzi au aruncat cu sticle inseamna ca s-a intamplat ceva neasteptat si uimitor.

Am o rugaminte pentru
SanFrancisco1967: puteti sa imi spuneti ce ati discutat cu Motzu despre 8 Miles?