joi, 22 iulie 2010

Folk You - Florian Pittis - Vama Veche - 2010

Am fost la Festival, aproape totul a fost superb. Au fost de exceptie Organizarea, Scena, Luminile, Plaja, Vama Veche, Oamenii, Atmosfera hippie... Au fost deranjante si inutile gardurile de fier care inconjurau scena si bodyguarzii care stateau cu fatza spre public. Sugerez JN sa tina cont de Criza si la anul sa faca economie de aceste elemente straine de Spiritul Vamii Vechi ! In locul lor erau mult mai utile cateva WC-uri ecologice pentru spectatori.
In partea de folk, sonorizarea a fost OK, in partea de rock volumul a fost prea tare, distorsionand muzica si indepartand (la propriu) pe unii din ascultatori numai din necesitatea de a-si menaja urechile...
Majoritatea recitalurilor au fost la nivelul oricarui mare festival international. In fiecare seara au fost cca.7-9 ore de Muzica buna! Pentru a pastra coerenta si a evita off-topik-ul, voi scrie pe larg aspectele relevante in cate un comentariu
O initiativa deosebit de buna, frumos realizata si Traita din plin de cei in jur de 10.000 spectatori a fost derularea in pauzele dintre recitaluri a unor clipuri cu Artistii Plecati dpdv fizic dintre Noi, clipuri constand dintr-un cantec, ilustrat cu un fundal din poze reprezentative si textul piesei pe o banda galbena, gen karaoke-club. Publicul s-a ridicat in picioare de fiecare data si a participat activ la cantece. La majoritatea refrenelor se dadea volumul foarte incet si se auzea multimea cantand si aplaudand. Superb. Au fost clipuri pentru FLORIAN PITTIS - Vinovatii fara vina, Vanare de vant si Ploaia care va veni; VALI STERIAN - Amintire cu haiduci si Exercitiu; MADALINA MANOLE - Si vei pleca...
Mircea Baniciu, Mircea Vintila si Marius Batu au cantat impreuna sub titulatura Pasarea Colibri. Repertoriul si maniera de interpretare sunt cele din vremea cand Motzu facea parte din formatie. Ca noutati remarc adoptarea de catre Marius Batu a cantecului Tambourine Man, precum si interpretarea piesei Cantec Soptit.
Cu multumirile necesare Jurnalului National pentru Organizare, sponsorilor care au gasit curajul si banii necesari cu toata criza globala si nationala si Vamii Vechi pentru gazduire si Spiritul Hippie va invit sa veniti si anul viitor la Festival, va veti simti bine si veti deveni mai bogati sufleteste.
Pe site la radio3net.ro sunt filmarile tuturor recitalurilor. Bravo, Radio3net ! Link-uri directe: Joi, Vineri, Sambata, Duminica
Al dvs. putin luat, hippiepittis

13 comentarii:

hippiepittis spunea...

organizarea generala
Scena Festivalului a fost mutata in zona de campare situata inspre Nordul Vamii, motivul fiind de ordin pur tehnic, in zona Corsarul unde s-a tinut Festivalul in anii precedenti, furtunile din iarna au mancat cca jumatate din latimea plajei, ceea ce a ramas neavand latimea suficienta pentru amplasarea Scenei.
In zona aleasa era un fel de amfiteatru natural, format de Mare prin mancarea a aproximativ 8 metrii din latimea de Plaja, urmata de depunerea la loc a nisipului furat. Aceasta mutare a Scenei a avut o urmare secundara pozitiva, si anume ca nu au mai existat interferente cu muzica de la localuri, Autoservirea si Cherhanaua, singurele din zona, neavand statii puternice si nici patroni rau-voitori si ne-iubitori de Folk. Spatiul de campare din Vama a fost micsorat destul de mult, dar a fost suficient la limita.

hippiepittis spunea...

Scena
Felicitati Jurnalul National si Stage Expert !! Scena a fost mare, solida, frumoasa si bine montata. A avut 6 picioare, 4 dintre ele sustinand acoperisul existent deasupra spatiului Scenei si celelalte doua realizand doua arcade in care erau boxele de tonuri Inalte si cele de Medii - in partea de sus, prinse cu lantzuri de grinda - si doua ecrane mari de proiector in partea de jos. Boxele de Bas erau puse jos, in lateralele Scenei.
Toata aparatura Scenei a fost functionala pe tot parcursul Festivalului, facand in ciuda umezelii care in toate noptile a depasit 100%, determinat un condens fabulos pe elementele Scenei, in parul Spectatorilor si pe corturile amplasate pe Plaja.
Generatorul electric care alimenta Scena, desi de mare putere, era silentios si avea motorul Diesel foarte bine reglat, nu facea deloc fum. Inca o data felicitari pentru Stage Expert !

hippiepittis spunea...

Luminile
Pe Scena erau 2 grinzi cu reflectoare, iar pe grinda din fatza erau reflectoare atat pentru luminarea Scenei - mobile si colorate - cat si proiectoare puternice pentru luminarea publicului cand trebuia SA FIE LUMINA
In ultima seara unul dintre aceste reflectoare s-a stricat, dar efectul nu a fost sesizabil.
Proiectoarele colorate de pe Scena puteau fi miscate in ritm rapid si isi puteau schimba culoarea, realizand efecte de lumini frumoase, mai ales in corelatie cu "ceatza de scena"
S-au folosit doua proiectoare mobile pentru a lumina zona WC-ului de lemn pentru spectatori-total insuficient datorita distantei si geografiei- si respectiv marginea zonei de campare din spatele Scenei-suficient pentru a se putea ocoli sforile de sustinere ale corturilor.

hippiepittis spunea...

Plaja
Generoasa, realizand un fel de amfiteatru natural in fatza Scenei, Insorita ziua, pastrata curata de cei peste 10.000 spectatori prezenti in fiecare dintre seri, avand nisip suficient de mare pentru a nu se ridica la Briza sau cand oamenii au dansat, intr-un cuvant: SUUPER.

hippiepittis spunea...

Vama Veche
UNICA Cu cele cateva localuri foarte speciale, Papa la Soni, La Stuf (discoteca), La Pirati, Baza sportiva, Dor de Vama (autoservire), Corsarul, Cherhanaua...
UNICA Cu Strada Principala, care incepe banal la intersectia cu soseaua judeteana (acolo este un aprozar) dar continua pe Alta Planeta, continand in cei cca 150 de metrii pana la Mare (se termina La Stuf) vreo 10 magazine de suveniruri, tricouri si podoabe hand-made, unice si irepetabile, care te indeamna la Visare, Tinerete si Calatorii in Timpuri mai Bune... Daca cumva simti ca nu esti in stare de acestea, ai 5 (cinci, da) magazine de specialitate, doua fiind deschise 24/24. Unul detine o colectie de peste o mie de accesorii de sticla si metal, colectie probabil unica in partea aceasta a Europei. Pe aceasta Strada Principala, proaspat pavata gasesti insa si magazine obisniuite mini-Market cu preturi ca in orice magazin de cartier din Bucuresti, placintarii, baruri si gogoserii cu oferta variata si preturi accesibile.
UNICA Cu plaja sa mare si apa curata, in mare parte a sa accesibila (adica fara pietre sau gropi periculoase) pe care se poate sta cu cortul. In zona centrala a plajei se ia o taxa modica de 3 ron/zi*cort conform unui panou (dar nu am vazut pe nimeni sa vina si sa o si incaseze) dar in zonele mai marginase camparea este free in mod oficial.
UNICA Cu Plaja Libera. Pe plaja fiecare umbla cum vrea. Am gasit de la oameni care stateau imbracati ca de oras pana nudisti. Ca o caracteristica aparte, erau putini copii.
In timpul Festivalului, procentul de nudisti era sub 10 %. Luni, dupa terminarea acestuia ajunsese pe la 25-30%. Poti vedea atat Barbati cat si Femei in Stare Naturala. Purtandu-se natural, normal, liber. De toate varstele. De asemenea poti veni cu catzelul, cu conditia sa fie bland si sa-i placa sa innoate:)
In concluzie : VAMA VECHE este UNICA Un loc in care TREBUIE sa ajungeti macar o data in Viata.

hippiepittis spunea...

Oamenii
Oameni frumosi si blanzi. Cu toate ca Strada Principala era la ora 3 AM atat de plina de oameni cum nu am mai vazut o strada din perioada de gloria e Lipscanilor, nu am vazut dimineata nici un betiv dormind pe jos. Nu am auzit nici un scandal, nu a fost nici obataie desi Sambata la 2AM la Festival erau vreo 10.000 oameni, La Stuf erau alte vreo 1000, pe Strada principala nu puteai merge de lume, la Placintarie era o coada de peste 45 de persoane, La Pirati se statea afara la coada pentru a putea intra in local, La Soni era full... Cel mai liber era la Autoservire!
Probabil in Vama este cea mai mare cantitate de Pleata pe metru patrat de localitate. Desigur, la cate o Cabana se pot atinge valori mai mari, dar pentru numar mic de participanti. Pentru multimi de peste 10.000 oameni, Vama este clar locul de intalnire al celor cu Parul Mare.

hippiepittis spunea...

Atmosfera Hippie
Pleata la purtator. Cat cuprinde.
Libertate. Este interzis sa faci ceea ce ii deranjeaza pe cei de langa tine. Si cam atat.
Tricouri cu specific
Suveniruri speciale. Rare. Hand-Made. Cateva MII de modele. Zeci de magazine. Un magazin cu peste o mie de accesorii pentru o singura planta, si aceea interzisa...
Muzica de calitate, Muzica live, Cantece, Cantari,
Folk. Rock. anii 60. Anii70. Anii80. Muzica moderna. Fara manele. Fara muzica populara.
Cu haine. Fara haine. Fara burti de 1KM. Cu bun-gust. Fara averi portabile.
Soarele ziua. Stelele si Luna noaptea.
Vama Veche se confunda din zi si pana departe in Noapte cu Atmosfera Hippie.

hippiepittis spunea...

Sponsori-RMGC
O miscare curajoasa. Similara cu o intrare cu mainile goale in cusca leilor. Nu cred ca le-a folosit la imagine. Poate doar pe termen lung. Desi prin definitie publicul de la Folk You este 98% impotriva folosirii chimicalelor toxice in orice. Si in minerit si in conservarea mancarii sau distrugerea goangelor. Si un procent mare din cei de acolo sunt impotriva bogatiei ca atare. impotriva detinerii de aur si case pentrru a te da mare.
Eu multumesc RMGC pentru sponsorizare. A fost substantiala si a permis cele 4 zile de Festival si prezenta unora dintre Artistii cu staif la Folk You. Si nu trebuie uitat ca Florian a inregistrat o reclama pentru ei.
In fond, au exploatari in tari mai pretentioase cu mediul si cu activisti mult mai puternici si radicali ca Romania. In Noua Zeelanda au o mina si o baza de flotatie situate chiar in mijlocul unui oras. Si le merge bine. In fond tot ce platesc ei in Ro provine din alte exploatari aurifere. Banii nu au miros...
Anul acesta a lipsit complet Radio3net. Nu stiu de ce, dar parca isi avea locul acolo, macar pe un coltz al panzei din spatele Scenei.
Alti sponsori nu mi-au atras atentia.
Nu-i nimik, asta e !

hippiepittis spunea...

garduri si bodyguarzi
Un lucru care m-a suparat foarte mult a fost acela ca Scena si facilitatile din jurul ei au fost inconjurate cu un gard metalic si pazite de bodyguarzi in uniforma. In a doua si a treia zi, in timpul desfasurarii Festivalului, gardul din fatza Scenei a fost dat la o parte. In ultima zi el a fost inlocuit cu o banda de plastic de culoare rosu si alb, alternativ. Probabil ca bodyguarzii tin cu Dinamo (sic). Mi se pare normal, la conformatia corpului lor. (ma refer la raportul dintre masa creierului si cea a restului corpului).
Fiind Criza, sugerez Jurnalului National sa renunte la aceste elemente straine de Spiritul Vamii Vechi. Ar face economie de o groaza de bani. Atentie, gardurile si paznicii au deranjat pe foarte multa lume, am auzit nenumarate comentarii in acest sens.
Cineva mi-a spus ca fara garduri si paza, nici o firma de asigurari nu ar fi asigurat Scena si celelalte materiale de acolo. Nici nu trebuie asigurare in Vama. Ar fi fost inca o economie in plus.
Serios vorbind, singura asigurare necesara pe plaja din Vama ar fi fost cea a scenei metalice contra traznetului.
Il rog pe Marius Tuca, daca citeste sau daca i se transmite, sa se gandeasca bine la anul, asha cum in anii precedenti s-a putut fara garduri si paznici, se va putea si in 2011.
De asemenea au deranjat prezenta jandarmeriei si a pompierilor din Mangalia, care s-au tot plimbat pe straduta de langa plaja doar-doar intimideaza pe cineva. Alti bani-publici de data asta-aruncati pe apa sambetei.

hippiepittis spunea...

WC-uri
Pentru Artisti erau 4 WC-uri ecologice. Tinute sub gard si pazite toata ziua. In dimineata zilei a doua au uitat gardurile deranjate si paznicul de sector lipsea, asha ca am facut si eu O VIZITA DE LUCRU pe acolo. Erau normale, ca si cele din orice parc din Bucuresti. Doar hartia era mai de soi. In celelalte zile au legat gardurile cu sarme de plastic...
Pentru Spectatori existau doua WC-uri de tzara, din lemn, cu usi care nu se inchideau si care nu erau curatate niciodata. Ziua aveau grija sa le inchida si pe acelea cu un lantz.
A fost o economie absurda din partea Organizatorilor. Rog ca anul viitor, o mica parte din economia facuta la garduri si paznici sa fie folosita pentru 4-8 WC-uri ecologice si pentru Public.

hippiepittis spunea...

~ articol in lucru ~

hippiepittis spunea...

Protestez impotriva faptului divers ca Radio3net nu a pus (link la) recitalul lui Stefan Hrusca din cadrul Folk You 2010 iar link-ul spre filmarea recitalului formatiei Pasarea Colibri a disparut in primele 72 de ore de la postare.

Unknown spunea...

Opiniile care le-ai scris aici le reflecta intr-o anumita masura si pe ale mele.Mi s-a parut totul realizat bine,de la scena la cei care au prestat pe ea,de la locatie la publicul de pe ea.
Singura problema pe care as vrea sa o aduc in discutie este numarul mare de vile si hotelul acela situat in spatele la "El Comandante" unde vezi parcate X5-urile celor cu burti de un km iar de afara se aude poluarea fonica creata de house-ul din restaurant.
Nici mie nu prea mi-au placut gardurile si jandarmii dar pana la urma le-au scos demonstrand astfel ca sunt pasnici si ne inteleg.
Remarc ca ai descris foarte bine amplasarea boxelor,a luminilor si a scheletului de sustinere(multi nu le prea dau importanta).
Eu nu prea am avut probleme cu wc-urile ca nu Imi paraseam locul pe tot parcursul concertului(pentru ca pot :)).
Dupa concert mai trageam si eu o cantare cu cativa prieteni undeva pe plaja,unde era liniste.
Anul asta nu prea mi-a placut lipsa focurilor de pe plaja.Erau cam 3 maxim iar dintre astea 3 unul era facut de mine.
Balanta elementelor pozitive a intrecut totusi balanta lucrurilor negative,de aceea am stat aproximativ o luna,initial planificand doar vreo 2 saptamani.

noh ciao,

Vosto